Rólunk

Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken.

Célunk

Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb Dél-balatoni borászatokat.

Kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk pincészetünket. Jelenleg birtokaink nagysága 23 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók.

Borainkat fiatalos szemlélettel készítjük, a modern kornak megfelelő  technológiával. Pincészetünkben az évek  alatt jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, ami lehetővé teszi a kiváló minőségű borok készítését.

Borvidék

A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel, csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba kerül, itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt.

Az erjesztést követően vörös fajtáknál kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk. Fehér fajtáknál és rosé borainknál erjesztés előtt igyekszünk a lehető leggyorsabb feldolgozásra.

Fehérborainkat és rosé borainkat rozsdamentes acéltartályban, ellenőrzött körülmények között tároljuk a palackozásig. Vörösborainkat fahordós érlelés alá vetjük (6-24 hónapig ) nagy ászok hordókban, és kisebb, új tölgyfa hordókban érleljük palackozásig.

 

Kapcsolat

Az alábbi elérhetőségeinken talál meg bennünket, borainkat.

Közösségi oldalakon is megtalálnak

Várszegi pincészet (@varszegipinceszet) által megosztott bejegyzés,