Boraink

Várszegi Irsai Olivér-Sárgamuskotály 2018

Egy igazi nyári üde illatos fehér bor Irsai Olivér és Sárga Muskotály házasításából. Színe halványsárga, illatban csodálatos muskotályos aromát érezhetünk, mintha bele harapnánk egy muskotályos szőlőszembe. Érzékien gyümölcsös, kihívóan kellemes és csábítóan üde. Frisségét ropogós savak adják. Könnyen fogyasztható, a legkiválóbb választás egy forró nyári napon.

Várszegi Csabagyöngye Gyöngyöző 2018

Pincészetünk egy újabb gyöngyszeme került napvilágra, amit száraz és félédes variációban is elkészítetünk. Hasonlóan az alapborhoz, halványsárga színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű gyümölcsös primőrbor jellegét tovább erősíti az utólag bele szaturál szén-dioxid. Illatban és ízben is érezni azt a lendületet, mely végig vezet minket a kortyon. A virágos és a fehérhúsú gyümölcsök krémes eleganciával, könnyű, pezsegő ünnepi bort varázsolnak. Kóstolva az édes, eleven savérzet, a finom buborékok és a teltkarcsú test teszi még élvezhetőbbé. A finoman gyöngyöző buborékok teszik ezt a bort a nyár kedvenc szomjoltó borává.

Várszegi Rizling Cuveé 2017

Színe zöldes reflexekkel kísért aranysárga. Illata sokrétű, magában hordozza az Olaszrizlingre jellemző keserű mandula illatot, és a Rajnai Rizlingre jellemző barackos jegyeket, de a borban a citrusos ízek dominálnak. Újvilági borokat idéző gyümölcsösséggel találkozhatunk, amit a pincészetünkben használt korszerű reduktív technológiának köszönhetünk. Harmóniában lévő, friss savakkal, megfelelő testtel és alkohollal és kellően hosszú utóízzel rendelkező bor.

Várszegi Chardonnay 2017

Világfajta, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Színe aranysárga, illatában vajasság, enyhe vaníliára emlékeztető jegyek, érett gyümölcsök, mint a banán, vagy az ananász, valamint szelíd ásványosság különleges egyvelege csábít. Ízben a karakteres test mellett izgalmas zamatok épülnek egymásra. Minimális édesség érzet adja a gerincét a bornak, elegáns, kellemes savakkal párosulva. Egyenes, dinamikus bor, kellemesen üde lecsengéssel. A hordós érlelésnek köszönhetően pörkölési aromák keretezik az ízeket. Közepes testű, könnyen fogyasztható, de mégis egy nagy testű borra emlékeztet.

Várszegi Rosé 2018

Pincészetünk talán legkeresettebb bora a Rosé cuvé, melyet 70% Kékfrankosból és 30% Merlotból készítettünk az idei évjáratban. Színét igyekszünk világos hagymahéjra emlékeztetőre készíteni, ízben és illatban pedig nagyon kellemes málna, eper, piros bogyós gyümölcsökre ismerhetünk rá. Igazi szépségét a szüret évétől számított egy éven belül elfogyasztva mutatja meg. Ízét a hozzáadott kevés széndioxid teszi kellemesebbé, légiesebbé. Selymes, krémes textúrája mellett mégis határozott savgerincű, lecsengésében szép, citrusos ízek jelennek meg. Friss nyári, könnyed, jó ivású bor.

Várszegi Pinot Noir 2015

Pincészetünk legújabb büszkesége a 2015-ös évjáratú Pinot Noir .Ezt a bort egy könnyű egyszerű bornak szántuk akár mondhatjuk rá azt is, hogy ez a belépő a vörösborok világába. Színében a siller és a vörösborok határára helyeznénk, gránátvöröses árnyalatokat tükröz. Illatában a bort tipikus Pinot Noir fajtajegyek jellemzik. Benne rejlik szinte az összes kora nyári piros gyümölcs, mint az érett málnára, meggyre emlékeztető jegyek. Ezeket karéjozza a hordóhasználat fás jegyei.

Várszegi Merlot 2015

Pincészetünk második remek évjáratából, jelenleg az egyik csúcsborunk szerepét tölti be. Színe mélyvörös, olykor már fekete is. Nagyon nagytestű, nagy alkoholú, sűrűn folyó vörösbor. 14 hónapot érleltük új- és harmadtöltésű fahordókban, ez adja meg az igazi varázsát. Illatban meggyet fedezhetünk fel, és ízében is hasonlóképpen meggyet, fekete gyümölcsöket vélünk felismerni. Ízében a túlérett gyümölcsök mellett a csokoládé, és a vanília jegyei jelennek meg. Ajánljuk csokoládés desszertekhez, szivarokhoz és különleges pillanatokhoz.

Várszegi Cabernet Sauvignon 2015

Ez egy Cabernet Sauvignon szelekció a világfajta szőlőből, amely a balatonboglári borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Az erjesztést követően 12 hónapig új- és harmadtöltésű barik hordókban érlelődött. Sötét intenzitású, mélyvörös színű bor. Illatában az erdei gyümölcsök mellett a fa füstössége is szépen megjelenik, mely a hosszabb, tölgyfahordós érlelésnek köszönhető. Nagytestű, komplex szerkezetű bor, hosszú utóízzel. Tanninja komoly érlelési potenciát sejtet.

Várszegi Wieland Sélection Rizling Cuvée 2016

A Wieland Selection egyik alap kövének számító bora. Talán az egyik legközelebb álló tétel a szívünkhöz, hiszen ez volt az első saját magunk által telepítettet terület. Színe zöldes reflexekkel kísért aranysárga. Illata igen sokrétű magában hordozza a fajtára jellemző keserű mandula fajtajelleget, de felfedezhetjük benne a 6 hónapos használt barik hordós érlelésre jellemző fás, érettebb jegyeket is. Ízében egy kiegyensúlyozott, komplex bor, friss savakkal, megfelelő testtel és alkohollal, kellően hosszú utóízzel.

Várszegi Wieland Sélection Petit Blanc 2017

A prémium kategóriánk bevezető bora, átmenet a reduktív borok világából a hordós tételekébe. Az cuveé összetétele 50%-ban reduktív Pinot Noirból és 50%-ban hordós Chardonnayból áll. Illatában kiválóan ötvöződik a Chardonnayra jellemző egzotikus gyümölcsök, illetve a fás vajasság, a Pinot Noirból adódóan pedig a rosékra emlékeztető szamócás jegyek. Ízében remekül párosulnak a friss, ropogós savak, teltebb, érettebb ízekkel. Egy igazán sokrétű bor, hiszen mindig más és más arcát mutatja nekünk, talán ezért is mondhatjuk rá, hogy a mindennapok bora.

Várszegi Wieland Sélection Chardonnay 2016

Prémium kategóriánk első évjáratának egyik fő karakterét alkotó eleme. A Chardonnaykészítés klasszikus burgundi technológiájával alkottuk borunkat, mely lényege a tölgyfahordós erjesztés és a seprőn tartás többszöri felkeveréssel. Illatában kiválóan párosul a fajtájára jellemző banán, ananász, illetve a 8 hónapos fahordós érlelésből adódó pörkölt aromák. Ízében a fás jegyek, és a krémesség dominál. Utóíze hosszú lecsengéssel kápráztat. Egy csodás napsütötte őszi délutánra ajánljuk.

Várszegi Wieland Sélection Cuvée 2015

Pincészetünk csúcsbora, amit 70% Cabernet Sauvignon, és 30% Merlot alkot. A legkiválóbb ültetvényeinkről szüretelt, teljes érettségű alapanyagokból készitettük.24 hónapot érleltük első töltésű magyar és francia hordókban. Illatban a Merlot  gyümölcsösségével találkozunk, majd a szilva,cseresznye zamataival. Ízében egy komplex, magas bel tartalmú tétel. A hordós érlelésnek köszönhetően lecsengésében az étcsokoládé, és vanília aromái kápráztatnak.

Kapcsolat

Az alábbi elérhetőségeinken talál meg bennünket, borainkat.

Közösségi oldalakon is megtalálnak

Várszegi pincészet (@varszegipinceszet) által megosztott bejegyzés,